Makyaj Nasıl Yapılır?

Makyaj Nasıl Yapılır

Makyajın gücünü göz ardı etmek mümkün değil; favori makyaj malzemelerimiz en sevdiğimiz görünüme kavuşmamızı sağlıyor, yüzümüzde en beğendiğimiz fiziksel özellikleri ön plana çıkartmamıza yardımcı oluyor ve kusurlarımızı kapatarak dört dörtlük bir görünüm elde etmemize vesile oluyor. Pekiyi böylesine kuvvetli ve etkili sonuçlar elde edebilmek için o kusursuz makyaj nasıl yapılır? Elbette bunun da kendine has teknikleri ve ipuçları var. Yüz şekliniz, göz renginiz ya da cilt tonunuz her ne olursa olsun; makyaj nasıl yapılır rehberimiz ile size özel makyaj tekniklerini keşfedebilirsiniz.

Temelden Başlayalım: İhtiyacınız Olan Makyaj Malzemeleri

Makyaj Nasıl Yapılır

Söz konusu makyaj malzemesi seçimi olduğu zaman dikkate almanız gereken en önemli nokta, hiçbir zaman kaliteden ödün vermemeniz gerektiğidir. Piyasada bu sektöre ait yüzü aşkın makyaj markası ve bini aşkın makyaj malzemesi ile karşılaşacağınız aşikar; elbette bunların arasından bir tercih yaparken öncelikli olarak fiyatlarına dikkat etmeniz de bir hayli olası. Hal böyleyken ideal fiyat – performans oranını sağlayarak makyaj markalarını bulmak bir hayli zor olabiliyor. Ucuz ve kalitesiz makyaj ürünlerinden istediğiniz verimi ve hayal ettiğiniz sonucu elde etmenizin imkansız olmasının yanı sıra dermatolojik açıdan geçerliliği de şüpheli olan bu ürünlerle cildinize zarar verme olasılığınız da bir hayli yüksek. Bu nedenle makyaj malzemesi satın alırken kapsamlı bir araştırma yapmakta ve sadece güvenilir, onaylı ürünleri satın almakta fayda var.

Makyaj Nasıl Yapılır

Elbette makyaj nasıl yapılır diye araştırırken ihtiyaç duyacağınız makyaj malzemeleri, yapmak istediğiniz makyaj uygulamasına göre değişebilir; ancak eksiksiz bir görünüm için temel olarak ihtiyaç duyacağınız ürünler şu şekilde:

  • Nemlendirici krem
  • Makyaj bazı (Makyaj bazı nedir diye merak edenler için hemen cevaplayalım: Fondöten uygulamadan önce makyajınızın daha kalıcı olmasını sağlayacak, bir nevi astar görevi gören bir ürün.)
  • Kapatıcı
  • Fondöten
  • Pudra
  • Rimel
  • Göz makyajı opsiyonları: Eyeliner, göz farı, göz kalemi
  • Ruj (İsteğe göre dudak parlatıcı da eklenebilir)
  • Allık
  • Makyaj fırçaları

Kolları Sıvama Zamanı: Makyaj Nasıl Yapılır?

Makyaj Nasıl Yapılır

Her sezonun makyaj trendi birbirinden farklı olduğu gibi gidilecek olan yere göre uygulanması gereken makyaj modelleri de farklılık gösterebilir. Aile ya da arkadaşlar arasında samimi bir görüşmeye giderken doğal makyaj nasıl yapılır bilmeniz gerektiği gibi; özel bir davete ya da organizasyona giderken profesyonel makyaj nasıl yapılır sorusunun cevabını araştırmanız gerekebilir. Bununla birlikte spesifik dokunuşlar bir yana; ne tür makyaj yapıyorsanız olun, bazı temel tekniklere hakim olmanız gerekiyor. Becerikli ellerden çıkan bir makyaj uygulamasının yarattığı fark bariz bir şekilde kendini ortaya koyuyor. Şimdi gelin, makyaj nasıl yapılır resimli olarak birlikte öğrenelim.

Kusursuz ve eşit dağılmış bir makyaj bazı nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, sırrı makyajdan önce sürdüğünüz nemlendirici kremde. Ciltteki pürüzleri, kalıntıları ve fazlalıkları ortadan kaldıracak olan nemlendirici, cildinize süreceğiniz diğer makyaj malzemelerinin uygulamasını da kolaylaştıracaktır.

Makyaj Nasıl Yapılır

Adım 2: Makyaj Bazı

Özellikle son yıllarda fondöten öncesi primer olarak da geçen makyaj bazı uygulamak oldukça popüler hale geldi. Fondötenin daha kalıcı olmasını sağlayan makyaj baz ürünleri, ciltteki kusurları da ortadan kaldırarak daha pürüzsüz bir dokunuş elde etmenize olanak sağlıyor.

Makyaj Nasıl Yapılır

Adım 3: Fondöten

Söz konusu fondöten seçimi olduğu zaman cilt renginiz ile birebir uyumlu bir tonda karar kılmanız çok önemli. Tonlar arasındaki en ufak fark bile makyajınızın natürel bir görünümden uzaklaşmasına ve suratınızda bir kalıp gibi durmasına sebebiyet verebilir.

Makyaj Nasıl Yapılır

Adım 4: Kapatıcı

Bazı kaynaklar fondötenden önce kapatıcı kullanımını önerirken bazıları fondöten üzerine concealer sürülmesinin daha etkili olacağını öne sürüyor. Burada kişisel deneyimleriniz de önemli; her iki yöntemi de deneyerek hangisinin sizin cilt kusurlarınıza daha uygun olacağını kendiniz keşfedebilirsiniz.

Yüze renk ve canlılık veren en önemli makyaj malzemelerinden biri olan allığın da renk ve ton seçimi en az fondötende olduğu kadar önemli. Asırlardır modası geçmeyen “utangaç yanaklar”, yüzde kullanılan diğer renklerle uyum içerisinde olduğu zaman doğal ve göz alıcı bir görünüm oluşmasını sağlıyor.


Adım 6: Aydınlatıcı

Yine son dönemlerde oldukça merak edilen bir diğer soru da aydınlık makyaj nasıl yapılır oluyor. Aydınlık makyaj, aslında elmacık kemikleri hattına sürülen aydınlatıcılar, yani highlighterlar ile elde ediliyor. Bunun için stick kullanabileceğiniz gibi aydınlatıcı pudra kullanmanız da mümkün.


Adım 7: Göz Farı

Sıra geldi göz makyajı nasıl yapılır sorusunun cevabına. Göz makyajı uygularken önce göz farından başlamalı, farı uygularken ince kıllı fırçaları tercih etmeli, degrade bir görünüm elde etmek için ise açık renkli farı göz kapağının içine, koyu renkli farı da göz kapağının dış kısmına sürmelisiniz.


Adım 8: Eyeliner ya da Göz Kalemi

Burada tercihiniz tamamen nasıl bir makyaj elde etmek istediğinize bağlı. Eğer buğulu göz makyajı yapmak istiyorsanız eyelinerdan ziyade daha dramatik bir görünüm sağlayacak olan göz kalemini tercih etmenizde fayda var. Eyeliner sürme teknikleri ile ilgili detaylara bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.


Adım 9: Rimel

Profesyonel makyaj uzmanlarına kullanabilecekleri tek bir makyaj malzemesi olsa ne olurdu sorusu yöneltildiğinde neredeyse hepsi rimel cevabını veriyor. Haksız da değiller; profesyonel makyaj nasıl yapılırın sırrı, düzgün, nizami ve topaksız rimel sürebilmekten geçiyor.

Makyaj Nasıl Yapılır

Adım 10: Ruj

Ruj sürmeden önce de yapmanız gereken bazı hazırlıklar var. Dudaklarınız yeteri kadar nemli olduğuna dikkat etmeli, ruj renginizin göz farınız ya da allığınız ile çakışmayacak bir renkte olmasına özen göstermelisiniz. Kırmızı ruj sürmek isteyen iddialı bayanlarımızı ise şu blog yazımıza doğru alalım.

Makyaj Nasıl Yapılır

Adım 11: Sabitleyici

Makyaj sabitleyici, çoğu makyaj rutininin son adımı olmakla birlikte her zaman zorunlu bir adım değildir. Özellikle düğün, nişan ya da benzeri uzun süreli organizasyonlarda kullanılması tercih edilen makyaj sabitleyici spreyler, bunca uğraş sonrası elde ettiğiniz mükemmel görünümün uzun soluklu olmasını sağlar.

Makyaj Yaparken Bunlara Dikkat!

Makyaj Nasıl Yapılır

Tekrar belirtmekte fayda vardır ki bu adımların yanı sıra yapılması tercih edilen makyaj türünün ağırlığına göre eklenebilecek ya da çıkartılabilecek adımlar vardır. Makyaj nasıl yapılır sorusunun cevabını araştırırken bu püf noktaları da göz önünde bulundurmanız gerekir:

  • Ağır bir makyaj gerektiren bir yere gitmediğiniz sürece fondöten kullanmayı ikinci plana atın. Uzun süreli ve devamlı fondöten kullanımı gözeneklerinizi kapatarak cildinizin nefes almasına ve ihtiyacı olan doğal bileşenlere kavuşmasına engel olur. Aynı şekilde günlük olarak fondöten sürmek, uzun vadede sivilce ve akne sorunu ile karşı karşıya kalmanıza neden olabilir.
  • Fondöten sürmeyi tercih ettiğiniz durumlarda fondöteni sadece yüzünüze uygulamakla kalmamalı, boynunuza da uygulayarak doğal bir geçiş oluşturmalısınız.
  • Yaptığınız makyaj üzerinde ne kadar uğraşmış olursanız olun; gün sonunda mutlaka makyajınızı silmeli ve temiz, katkısız bir ciltle yatağa girmelisiniz.
  • Allık uygulaması esnasında belirleyici faktör yüz şeklinizdir. Ufak bir araştırma sonrası yüz şeklinize uygun allık uygulamasını keşfedebilir ve allığın suratınızda daha doğal, daha profesyonel görünmesini sağlayabilirsiniz.
  • Göz makyajınızın daha kalıcı olmasını istiyorsanız, göz farı uygulamadan önce göz kapaklarınıza da primer ya da kapatıcı sürebilirsiniz. Bu sayede far kolay kolay dağılmaz ve rengini uzun süre boyunca kaybetmez.
  • Göz kalemi, eyeliner ve rimel sürmek, ince ustalık gerektiren işlerdir. Makyaj yapımı konusunda ne kadar usta olursanız olun; bazen ufak bir el titremesi bile eyelinerınızın dağılmasına ve istenmeyen bir yerde son bulmasına sebep olabilir. Bu kaçakları önlemek için makyajınızı tamamladıktan sonra kulak çubuğu ve bir damla makyaj temizleyici kullanabilirsiniz.
  • Tıpkı allıkta olduğu gibi, göz makyajında da göz şekli büyük önem taşır. Yine profesyonel makyaj uzmanlarından alacağınız tüyolarla çekik gözlere makyaj nasıl yapılırçukur gözlere makyaj nasıl yapılır ya da iri gözlere makyaj nasıl yapılır, öğrenmeniz mümkün.
  • Ağır, buğulu veya simli bir göz makyajı yaptığınızda daha nude, doğal ve yalın tonlarda ruj tercih etmenize fayda vardır.
  • Daha başarılı bir rimel uygulaması için rimeli sürmeden önce kirpiklerinizi kirpik kıvırma aleti ile kıvırmayı deneyebilirsiniz. Aynı şekilde öncesinde şeffaf rimel sürmek, kirpiklerinizin aralarının açılmasına ve rimelin çok daha rahat sürülmesine yardımcı olacaktır.

Makyaj Nasıl Yapılır